top of page
Search
  • Writer's pictureDženeta Everse

Kas ir joga?

Updated: Apr 7

Joga ir fizisku, mentālu un garīgu prakšu kopums, kas cēlies Senajā Indijā un aprakstīta Patandžali Joga Sutrās. Tās galvenais mērķis kontrolēt un nomierināt prāta virpuļus (yogash chitta-vritti-nirodhah), savienojot ķermeni, prātu un garu, kā arī savienojot sevi ar universālo apziņu. Tas palīdz samazināt ego vadīto personisko skatu uz pasauli, atmodinot garīgumu sevī.


Kopš Senās Indijas laikiem ir radušies daudz un dažādu jogas virzienu, bet lielākā daļa no tiem ir vienoti galvenajā mērķī - vairot garīgo izaugsmi, lai atbrīvotos no ciešanām (samsāras) un sasniegtu apgaismību (mokšu).


Mūsdienās bieži dzirdams par tādiem jogas veidiem kā Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Ajengāra, Yin, Kundalīnī, Bikram u.c. Lai gan rietumu pasaulē lielākais fokuss vienmēr ir bijis uz fizisko jogas prakses daļu, Patandžali Joga Stutrās ir aptverta teorija par 8 būtiskiem elementiem jeb “Eight Limbs of Yoga”:


1. Yamas

Piecas universālas, ētiskas un morālas vērtības, kuras ievērot (nevardarbība, patiesums, nezagšana, savaldība un iekāres apvaldīšana);


2. Niyamas

Piecas garīgas un pašdisciplīnas, kuras ievērot (tīrīgums, apmierinātība, garīgā askēze, svēto rakstu mācīšanās un ļaušanās dievam);


3. Asana

Fiziskās jogas pozas;


4. Pranayama

Elpas tehnikas, lai kontrolētu prānu (dzīvības spēku);


5. Pratyahara

Norobežošanās no sajūtām jeb spēja tās ignorēt;


6. Dharana

Spēja koncentrēt uzmanību;


7. Dhyana

Meditācija;


8. Samadhi

Atbrīvošanās un saplūšana ar dievišķo.


Kas Tevi piesaista jogai?

  • 0%Fiziskā prakse

  • 0%Jogas pasaules redzējums

  • 0%Abi!


2 views0 comments
bottom of page